Navadna poljska stenica* (Lygus pratensis)

  • Domov
  • Navadna poljska stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni travniki, polja, okrasni vrtovi, ruderalna mesta, predvsem na bolj suhih in sončnih mestih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitke, srednje velike stenice z izrazito varibilno obarvanostjo. Pojavljajo se različni prehodi med zelo svetlimi, skoraj belkastimi do rdečerjavo obarvanimi osebki. Glava je kot pri večini travniških stenic ozko trikotna, z velikimi očmi, večinoma svetla. Tipalnice so nitaste, dolgočlenaste, na bazalnem delu rumenkaste, pri vrhu temenejše. Oprsje (pronotum) je trikotno trapezasto (kapucasto), temno ali svetlo (v tem primeru pogosto s črnima lisama na vsaki strani v spodnjem delu), pogosto vzdolžno lisasto. Ščitek (scutellum) je trikoten, z osrednjo belkasto liso (ta je pogosto srčaste oblike) in črno piko v sprednjem delu. Pokrovke so večinoma sivo- do rdečerjave ali zelo svetle, drobno pikčaste, večinoma s svetlo liso v spodnjem delu (korium), ki je navzdol zapognjen, trikotno koničast, pogosto s temno konico in porasel z dlačicami (dlačice na koriumu so goste, prilegle in razdalje med njimi so večinoma tako velike kot je dolžina dlačic). Noge so rumenkaste, stegenca so pogosto rdečerjavo pasasta, goleni so po eni strani porasle s kratkimi trni.

Rod Lygus je zelo težaven za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: precej pogosta travniška vrsta, ki se pojavlja tudi na poljih in občasno na grmovju. Odrasli so aktivni večji del leta. V maju in juniju samice izlegajo jajčeca v cvetne popke hranilnih rastlin. Ličinke se izležejo v juniju ali junijo in so sprva zelenkaste ali rdečkaste, s pari črnih pik na oprsju in ščitku, ter črno piko v bazalnem delu zadka. Tako kot odrasle živali, tudi ličinke sesajo sokove različnih rastlin, občasno tudi nektar, uplenijo pa lahko tudi manjže živali, kot so listne uši (Aphidoidea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): obmorska poljska stenica* (Lygus maritimus) - hribska poljska stenica* (Lygus wagneri) - motna poljska stenica (Lygus rugulipennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti