Navadna grabežnica* (Tolmerus atricapillus / Machimus atricapillus)

  • Domov
  • Navadna grabežnica*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-18 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, travniki, parki, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, večinoma sivkasti in porasli s ščetinami. Glava je v frontalnem delu svetla do rahlo sivkasta, s šopi črnih ščetin nad ustnimi deli (ti so preoblikovani v kompleksen kljunec), ob katerih so tudi svetlejše ščetine. Oči so velike, rjavordeče, zaočesne ščetine so kratke, le rahlo upognjene. Oprsje (toraks) je sivkasto do sivorjavo, po zgornjem delu s temnim osrednjim pasom, v sprednjem delu poraslo s kratkimi ščetinami, v zadnjem delu poraslo z daljšimi, temnimi ščetinami. Krila so rahlo rjavkasta, brez vidnih lisastih vzorcev, krajša od zadka. Zadek je vitek in koničast, po zgornji strani sivorjav, po spodnjem delu sivkast. Pri samicah je zadek podaljšan v rjav, koničast, na koncu raven ovipozitor (leglica), pri samcih je podaljšan v rjavkast hipopigij, ki ima na spodnji strani zadnjega segmenta navzdol štrleč privesek (vidno od strani). Noge so precej velike, rdečerjave, z delno črnimi stegenci, sprednja stegenca so po notranji strani porasla s svetlimi, mehkimi dlakami.

Skupina grabežnic (Asilidae) je na terenu zelo težka za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so plenilci manjših, predvsem letečih žuželk. Aktivni so predvsem v toplih, sončnih dneh, ko radi posedajo po listih dreves in grmov, pojavljajo se od maja do oktobra. Samice odlagajo posamezna jajčeca na bilke trav. Ličinke so valjaste, rahlo sploščene in živijo v tleh, kjer plenijo drobne nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): grabežnica (Tolmerus pyragra) - grabežnica (Tolmerus micans) - druge vrste grabežnic iz rodov Machimus, Philonicus, Pamponerus, Dysmachus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti