Rumenonoga kraguljevka* (Dioctria linearis)

  • Domov
  • Rumenonoga kraguljevka*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, gozdni robovi, grmovnata območja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitka grabežnica z rumenimi nogami in črnim, rumeno pasastim zadkom (le redko je ta večji del rumen). Glava je drobna, bledorumenkasta, z relativno dolgimi, črnimi tipalnicami, ki jih na bazalnem delu pogosto drži skupaj. Oči so velike in zasedajo večji del glave. Oprsje je bronasto rjavo, s črnimi, vzdolžnimi pasovi, na bočni strani s svetlo, ukrivljeno (a ne v celoti sklenjeno) linijo. Krila so prosojna, krepko ožiljena, bazalni del je rumenkasto žilnat. Zadek je v sprednjem delu stisnjen (vidno s strani), nato trebušast, po zgornji strani črn, po spodnji strani rumenkast, segmenti so na spodnjem robu rumenorjavo obrobljeni. Noge so oranžnorumene do rumene, le stegenca in goleni imajo občasno različno velike črne lise.

 

Obnašanje in razvoj: višek pojavljanja odraslih je v juniju in juliju, lahko tudi še v avgustu. So plenilke manjših žuželk, ki jih večinoma ulovijo v letu. Rade posedajo po listih dreves na sončnih mestih. Drobne, valjaste ličinke živijo na tleh in so prav tako plenilke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenoga kraguljevka* (Dioctria rufipes) - dolgotipalčna kraguljevka* (Dioctria longicornis) - svetlonoga kraguljevka* (Dioctria hyalipennis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti