Rjava čaplja (Ardea purpurea)

  • Domov
  • Rjava čaplja

Družina: čaplje (Ardeidae)

Red: veslonožci (Pelecaniformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 78-95 cm; razpon kril 120-150 cm

Razširjenost: zelo redko, poletni gost

Življenjski prostor: stoječe vode z bogato razraslim trstičevjem, gramoznice, kanali in jarki

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: podobna je sivi čaplji (Ardea cinerea), a je manjša in mnogo bolj plašna od slednje, živi precej skrito. V Sloveniji je redek poletni gost, zaenkrat še ni zanesljivih podatkov o njenem gnezdenju (na fotografijah so prikazani mladostni osebki, kar daje slutiti, da vrsta morda vseeno gnezdi na območju reke Mure ali njenih mrtvic). Večinoma se zadržuje skrita med obrežnim trstičevjem, le redko se pojavlja na bolj odprtih površinah ob vodi. Hrani se z ribami, dvoživkami, plazilci, večjimi žuželkami in glodavci. Vrsta je močno ogrožena in uvrščena na direktivo o pticah.

 

Odrasli osebki: perje je večinoma kostanjevorjave barve. Kljun je dolg in krepak, umazano rumen, s temnim zgornjim delom. Glava je kostanjevo rjava, z belim grlom, po temenu je temnosiva in s čopki, oči so svetlo rumene, med bazo kljuna in zatiljem poteka temna proga. Vrat je dolg in vitek, ob straneh rjavkast ter z dolgo progo, po spodnjem delu progast, po zgornjem delu sivkast. Krila so po zgornji sivorjava, po spodnji rdečerjava, letalna peresa so temna. Rep je kratek, siv. Noge so dolge, oranžnorumene.

 

Gnezdenje in zarod: večinoma gnezdi v manjših kolonijah, lahko pa tudi posamično. Gnezdo si večinoma uredi med trstičevjem in ga zgradi iz vejic, bilk in drugega materiala. Samica v povprečju znese 5 belih jajc, ki jih izmenično vali skupaj s samcem 24 do 28 dni. Mladiči so gnezdomci, gnezdo zapustijo nekje po šestih tednih, popolnoma samostojni so po 2 mesecih. Starša jih krmita z izbljuvano hrano. Mladostni osebki so mnogo bolj enovito rjavi kot odrasli in imajo temno lisasto perje po hrbtu in krilih.

 

Oglašanje: klic je manj glasen in nekoliko višji kot pri sivi čaplji, kratek "kreek".

 

Podobne vrste: siva čaplja (Ardea cinerea) - velika bobnarica (Botaurus stellaris) - mladostni osebki kvakača (Nycticorax nycticorax).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti