Močvirska travniška veščica* (Agriphila tristella)

  • Domov
  • Močvirska travniška veščica*

Družina: travniške vešče (Crambidae: Crambinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-30 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: nekoliko bolj vlažni travniki, travniški robovi, zelenice, obronki mejic in grmičevij

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna beločrti travniški vešči* (Agriphila selasella), od katere pa se loči po sledečih znakih: osrednja proga je pogosto rumenkasta, rjavkasta ali bela, nekje na polovici dolžine kril se rahlo zoži, proti vrhu se večinoma razcepi v 4 krake, nad njo je pogosto prisotna še subterminalna črta, ki pa je lahko neizrazita. Vrsta je zelo variabilna, osrednja proga lahko tudi manjka ali je neizrazita. Na čelnem delu je izrazit šop dlačic, ki poveča čelni delni (pri A. selasella so čelne dlake kratke in ne podaljšajo čela), tipalčice so široke, goste in dolge.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do septembra, čez dan se v glavnem zadržujejo med travo in nizko rušo, večinoma so obrnjeni z glavo navzdol, tesno ob travne bilke. Gosenice so drobne, sivkasto rdeče do rjavkaste, pokrite z drobnimi, črnimi bradavičkami in redkimi črnimi ščetinami. Hranijo se z mladimi poganjki trav (Poaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): beločrta travniška veščica (Agriphila selasella) - dolgočrta travniška veščica* (Agriphila latistria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti