Vijoličasti polmesečasti pedic (Selenia tetralunaria)

  • Domov
  • Vijoličasti polmesečasti pedic

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-38 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, gozdni robovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj prepoznavna vrsta. Krila so z zgornje strani večinoma rdeče- ali sivorjava, z rahlo vijoličastim pridihom s spodnje strani. Zunanji rob kril je valovito nazobčan. Diskalni del prednjih kril je kontrastno temenjši, s svetlo, polmesečasto liso na obrobnem osrednjem delu kril, na zunanji konici kril se nahaja temna, polkrožna lisa. Zunanji del kril predstavlja širok, svetel pas, v katerem se pogosto nahaja po ena črna pika na vsakem krilu. Zadnja krila so z zgornje strani podobno obarvana kot sprednja, s spodnje strani izstopajo štiri bele, srpasto oblikovane lise, ki se nahajajo v temnejšem, diskalnem delu kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v dveh generacijah, zgodnja leta od aprila do maja, druga generacija leta v juliju in avgustu. Čez dan se zadržujejo skriti v podrasti ali pod listjem, aktivni so v mraku in ponoči. Gosenice so rjave ali črnorjave, v zadnjem delu z dvema grbasto povečanima segmentoma, v mirovanju posnemajo vejice (mimikrija). Hranijo se z listi in poganjki različnih listavcev.

 

Podobne vrste: dvočrtasti polmesečasti pedic (Selenia lunularia) - tričrtasti polmesečasti pedic (Selenia dentaria) - ostrorobi pavji pedic (Macaria alternata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti