Timijanov rjavoresasti peresničar* (Merrifieldia leucodactyla / Alucita leucodactyla)

  • Domov
  • Timijanov rjavoresasti peresničar*

Družina: peresničarji (Pterophoridae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-25 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suha travišča, obronki mejic, sončna in topla grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila so razcepljena v dva ozka, belkastorumena segmenta, zadnja krila so razcepljena v tri ozke segmente. Segmenti so po robu enakomerno rjavo resasto dlakavi, prvi sprednji segment je na obrobnem delu pogosto porasel z rumenorjavimi prileglimi dlakami. Telo in noge so belkaste, stegenca prednjih nog so po zgornji strani črno progaste. Vzdolž zadka pogosto potekajo tri temne črte. Tipalnice so nitaste, dolge, belkaste, z ozko, črno (skoraj sklenjeno) progo po zgodnji strani (pri zelo podobni vrsti M. tridactyla so tipalnice drobno črno-belo progaste).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija do julija, čez dan počivajo v nizki travi ali pod listi dreves. Gosenice so zelene, z izrazito belo obrobljeno dorzalno črto in zeleno obstransko črto ter z rumenosivo spiralasto linijo, gosto porasle s šopi belih, togih ščetinic. Hranijo se z listi in poganjki materine dušice (Thymus sp.) in origana (Origanum vulgare), občasno tudi pljučnika (Pulmonaria officinalis), prezimijo kot bube.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): triprsti rjavoresasti peresničar* (Merrifieldia tridactyla) - sivkin rjavoresasti peresničar* (Merrifieldia malacodactylus) - tenolisi rjavoresasti peresničar* (Merrifieldia baliodactylus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti