Rumenolisa meniška stenica* (Closterotomus fulvomaculatus)

  • Domov
  • Rumenolisa meniška stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: travniki, grmovna mesta, obronki gozdov, mejice, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitke, srednje velike, sivorjave stenice, ki so prekrite s finimi, zlatorumenimi luskicami. Glava je ozko trikotna, z velikimi, temnimi očmi. Tipalnice so nitaste, dolgočlenaste, precej dolge, rumenkasto rjave, s temenejšim bazalnim členkom in temnimi vrhovi. Oprsje (pronotum) je trikotno trapezasto (kapucasto), rjavkasto, s črnima lisama. Ščitek (scutellum) je trikoten, v sprednjem delu nekoliko temneje lisast. Pokrovke so večinoma enovito sivorjave, pokrite s finimi luskicami, z večjo svetlo liso v spodnjem delu (corium), ki je po zgornji strani pogosto rdečkasto nadahnjena, ter s črno konico. Noge so rumenkaste, posute s črnimi pikami, zadnja stegenca so nekoliko večja in temna, pri vrhu rdečkasta.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja predvsem na zelnatih rastlinah in listih grmovnic, predvsem na koprivah in hmelju, kjer tako odrasli, kot tudi ličinke sesajo rastlinske sokove. Odrasli so aktivni od junija do avgusta. Ličinke so sprva rdečkaste z rumenimi deli na zadku in oprsju, kasneje postanejo bolj rdečerjave. Občasno sesajo tudi nektar, uplenijo lahko tudi manjše živali, predvsem različne listne uši (Aphidoidea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): meniška stenica* (Closterotomus trivialis) - meniška stenica* (Closterotomus annulus) -  meniška stenica* (Closterotomus cinctipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti