Štiripikčasti sijajnik (Glischrochilus quadrisignatus)

  • Domov
  • Štiripikčasti sijajnik

Družina: sijajniki (Nitidulidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-6.5 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, grmovna mesta, travniki, ruderalne površine, gnojišča in kompostna odlagališča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobni, črno bleščeči hroščki z bledorumenimi lisami na pokrovkah. Glava je dokaj velika, trikotna, gladka, fino drobno jamičasta, v sprednjem delu nekoliko koničasta, oči so dobro razvite. Tipalnice so v spodnjem delu drobnočlenaste (bazalni členek je večji od ostalih), rumenkastorjave, pri vrhu široko betičasto razširjene in črnikaste. Oprsje je dokaj veliko in enakomerno široko na zgornji in spodnji strani, ob straneh ostro obrobljeno, enakomerno drobno jamičasto. Na pokrovkah se nahajajo štiri bledorumene lise, zgornji par je večji, upognjen in bližje zunanjemu robu, spodnji par je manjši, bolj raven ter bližje osrednjemu šivu (lise dokaj variirajo, a sta zgornji dve vedno s črno obarvanim ramenskim delom in nikoli trodelni). Noge so črne, le stopalca so rumenkastorjava.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta izvira iz Severne Amerike in so jo v Evropo zanesli nekje po 2. sv. vojni. Odrasli so aktivni večji del leta, od zgodnje spomladi do prve zmrzali. Večinoma se zadržujejo na razpadajočem rastlinskem materialu ali poškodovanih rastlinskih delih, občasno tudi na cvetovih. Samice odlagajo jajčeca v razpadajoče in odmrle dele rastlin, s katerimi se kasneje prehranjujejo ličinke. Včasih se lahko namnožijo in povzročajo škodo na kulturnih in okrasnih rastlinah.

 

Podobne vrste: štirilisasti sijajnik (Glischrochilus quadriguttatus) - štiripikčasti sijajnik (Glischrochilus quadripunctatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti