Mahovni veliki skakač* (Marpissa muscosa)

  • Domov
  • Mahovni veliki skakač*

Družina: skakači (Salticidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6-14 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, na lubju odmrlih drevesih, skladovnice drv, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: sodi med večje pajke skakače, za katere je značilen podolgast zadek in velike prednje noge. Telo je večinoma rjavkasto ali sivorjavo, gosto dlakavo, s pasastim vzorcem na zadku. Glavoprsje (prosoma) je kvadratasto, večinoma enovito obarvano, oči so razporejene na čelnem delu, osrednji par je zelo velik. Zadek (opistosoma) je valjast in podolgast, nekoliko koničast, s svetlo-temnim, prečno pasastim vzorcem, ki lahko variira. Sprednje noge so temnejše in mnogo večje od ostalih.

 

Samec: po obarvanosti je pogosto nekoliko temnejši od samice in malce manjši od nje. Glavoprsje je pogosto precej temno do skoraj črno, zadek je sivkast ali sivorjav, z vzorcem iz prečnih črt, ki so svetlejše. Tudi pri samcu so prednje noge večje od ostalih, vse noge so lahko tudi pasasto obarvane.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pogosto zadržujejo na deblih iglavcev, med lubjem dreves, občasno pa tudi po lesenih ograjah (angleško ime zanje je Fencepost Jumping Spider), kjer se radi sončijo in lovijo plen iz zasede. Samice izležejo po več kupčkov jajčec (gnezd) pod skorjo odmrlih dreves. Šibkejši samci izražajo svojo podrejenost z striženjem in rahlim mahanjem prednjih nog ter ritenskim odmikanjem od močnejših osebkov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nekatere vrste iz rodu Dendryphantes - skakač (Mendoza canestrinii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti