Navadni zlatooki obad* (Chrysops caecutiens)

  • Domov
  • Navadni zlatooki obad*

Družina: obadi (Tabanidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8.5-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: odprta krajina, travniki, pašniki, obronki gozdov, čistine, svetli in topli kraji

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po temno lisasto obarvanih krilih in velikih, zelenih, temno in mavrično lisastih očeh. Glava je dokaj velika, pri samcih se oči stikajo, pri samicah so odmaknjene, v sprednjem delu rumenkasta. Tipalnice so dokaj velike, temne. Oprsje (pronotum) je temno sivo, s tremi črnimi, vzdolžnimi pasovi, ob robovih poraslo z zlatorumenimi dlakami. Krila so v mirovanju trikotno zložena ob telo, prosojna, temno lisasta (lisa na vrhu kril prekriva večji del konic). Zadek je dokaj širok, 2. segment je rumen, z razločno črno liso v obliki narobe obrnjene črke V, ki se dotika 3. segmenta, ostali segmenti so večinoma črni, s svetlejšimi osrednjimi, trikotnimi lisami. Noge so v celoti temne, črnikaste.

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri ostalih vrstah obadov tudi pri tej vrsti samice sesajo kri velikih sesalcev, samci se hranijo z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Vrsta je aktivna v sončnih dneh od junija do začetka septembra. Ličinke živijo v vlažnih ali blatnih okoljih in organsko bogatih, plitvejših vodah, kjer se hranijo z algami in razpadajočim organskim drobirjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pasastokrili zlatooki obad* (Chrysops relictus) - laški zlatooki obad* (Chrysops italicus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti