Bleščeči jelšev lepenec* (Plagiosterna aenea / Linaeidea aenea)

  • Domov
  • Bleščeči jelšev lepenec*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Chrysomelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8.5 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: predvsem vlažni (jelševi) gozdovi, obrežna jelševja, manjši gozdiči, gozdni robovi, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno in zaobljeno, kovinsko bleščeče zeleno ali črno modro, pogosto z mavričnim odtenkom. Glava je manjša od oprsja in večinoma skrita pod njim. Tipalnice so dolge, drobnočlenaste, pri vrhu nekoliko razširjene, spodnji členki so večinoma rumenorjavi, zgornji so temnejši. Oprsje je široko, skoraj kvadratasto, v osrednjem delu fino, ob straneh grobo drobno jamičasto, na zgornjem robu rahlo usločeno in ob straneh kratko krpato (podobno ovratniku). Pokrovke so gladke, enakomerno drobno jamičaste, na ramenskem delu, ki dokaj izstopa, razločno udrte, ob zunanji strani nekoliko žlebasto obrobljene, zunanji rob je nad sredino plitvo udrt, nato se proti konicah pokrovke nekoliko razširijo, na koncu so zaokrožene. Noge so večinoma črne, 3. členek stopalc večinoma krpat in plitvo izrobljen, zadnji členek stopalc z ukrivljenim trnom.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je večinoma vezana na različne jelše (Alnus spp.). Odrasli so aktivni nekje od sredine marca do avgusta in se prehranjujejo z listi in poganjki jelš. Samice odlagajo jajčeca na spodnjo stran listov, s katerimi se kasneje hranijo tudi ličinke. Te so od 9-12 mm velike in so sprva sivkastordeče, gosto porasle s črnimi bradavicami, kasneje postanejo po zgornji strani rumenorjave, porasle z velikimi, trnatimi bradavicami vzdolž hrbtnega roba.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): jelšev lepenec (Agelastica alni) - metin lepenec (Chrysolina herbacea) - modri vrbov lepenec (Plagiodera versicolora) - nekatere druge vrste iz rodu Chrysolina, Oreina in Chrysomela.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti