Mala steničja goseničarka* (Phania funesta)

  • Domov
  • Mala steničja goseničarka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi in čistine, travniki, grmovnata mesta, gozdni obronki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: dokaj drobna, čvitka in rno obarvana goseničarka. Glava je precej velika, v temenskem in sprednjem delu belkasta, s črno vzdolžno (frontalno) črto. Oči so rjavordeče, velike, gole. Oprsje je bleščeče črno, v sprednjem delu s kvadratastima, svetlima lisama v katerih je črna lisa (okenca), na redko poraslo s togimi, črnimi ščetinami. Krila so prosojna, na bazalnem delu nekoliko rjavkasta, z neizrazito in temno pterostigmo. Zadek je valjast, tako dolg ali krajši od ostalega telesa, na stičišču segmentov porasel z dolgimi, štrlečimi, togimi ščetinami. Noge so črne, stegenca (femori) so nekoliko bolj krepka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnem vremenu, ko se spreletavajo po cvetovih. Letajo nekje od junija do začetka septembra. Ličinke zelo verjetno zajedajo nekatere talne stenice (Cydnidae).

 

Podobne vrste: poprhnjena steničja goseničarka* (Phania speculifrons) - zavitorepa steničja goseničarka* (Phania curvicauda) - belokrila steničja goseničarka* (Phania albisquama).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti