Lunolisa košeninarica* (Nephrotoma lunulicornis)

  • Domov
  • Lunolisa košeninarica*

Družina: košeninarji (Tipulidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-14 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: svetli in nekoliko bolj vlažni gozdovi, logi, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: podobni so košeninarjem (Tipula). Glava je drobna, rumenkasta, s črno temensko progo in temno zaočesno liso na spodnjem zadnjem delu glave (!). Oči so dokaj velike, črne, tipalnice so nitaste, temne, z dokaj dolgimi vmesnimi členki. Oprsje (toraks) je rumeno, bleščeče, predprsje (prescutum) ima tri črne pasove - osrednji poteka vzdolž celega dela, obstranska sta podobna lisam; obstranski del oprsja ima zelo malo črnih lis. Krila so prosojna, s krepkimi žilami in krepko, črno pterostigmo, ob kateri je večinoma še manjša trikotna lisa. Zadek je rumenkast, s širokim, temnim vzdolžnim pasom ter ozkim bočnim pasom. Pri samicah je zadek koničast in podaljšan v rjavo leglico (ovipozitor), ki se konča s topo koničastimi cerki. Pri samčkih je zadek na koncu odebeljen in top, s kratkimi spolnimi priveski. Noge so zelo dolge, tanke, temne, le stegenca (femori) so v večjem delu rumenkasta.

Rod Nephrotoma (košeninarica*) je za prepoznavanje zelo težaven!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so okorni letalci, čez dan se zadržujejo v podrasti ali na listih dreves. Aktivni so nekje od maja do avgusta. Med parjenjem sta samec in samica združena v tandem. Hranijo se večinoma z nektarjem in rastlinskimi sokovi kobulnic (Apiaceae). Ličinke so podobne ličinkam košeninarjev, so valjaste z značilnimi izrastki na zadku, ki tvorijo krinko. Živijo v tleh in se hranijo s koreninicami trav in drugih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenkasta košeninarica* (Nephrotoma flavescens) - bledikava košeninarica* (Nephrotoma scurra) - svetla košeninarica* (Nephrotoma guestfalica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti