Pavlovnija (Paulownia tomentosa)


Družina: pavlovnijevke (Paulowniaceae) / cigarovčevke (Bignoniaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-25 m

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: sajeno okrasno drevo v parkih in ob hišah, v zadnjem času tudi v nasadih, podivjano na opuščenih površinah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: košato drevo z večinoma ravnim, dokaj gladkim deblom. Listi so večinoma srčasto jajčasti, okrog 20-30 cm veliki, dolgopecljati, nasprotno razvrščeni ali po 3 v vretencih (posebej pri mladih drevesih), po obeh straneh kratko dlakavi. Cvetovi so svetlovijoličasti, somerni, združeni v pokončna, latasto razrasla socvetja, 4-6 cm veliki, dehteči, ustnato cevastozvonasti, v notranjem delu z rumenimi progami in vijoličastimi pikami. Cvetovi se pojavijo pred olistanjem. Čašni listi so krepki, nekoliko usnjati, kratkodlakavi, med seboj pri dnu zrasli. Plod je jajčasta, pri vrhu koničasto priostrena glavica, ki se razpoči po šivu in ima številna krilata semena.

 

Posebnosti: vrsta izvira iz osrednje in zahodne Kitajske in se je razširila kot okrasno drevo. Sadijo jo tudi zaradi biomase, ker raste zelo hitro, kar pa je sporno, saj se lahko zelo hitro razseje in razširi tudi vegetativno. Marsikje je zato postala invazivna vrsta! Cvetovi privabljajo tudi čebele, zato jo namensko sadijo tudi čebelarji. Rod pavlovnija je poimenovan po rusko-nizozemski monarhinji Ani Pavlovni (1795-1865). Mlada drevesa imajo značilno "topoasto" obliko rasti (vitka, ravna, nerazvejana).

 

Podobne vrste: po listih navadni cigarovec (Catalpa bignonioides).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti