Široka zelena bojevničarka* (Chloromyia formosa)

  • Domov
  • Široka zelena bojevničarka*

Družina: bojevniške muhe (Stratiomyidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, grmovnata mesta, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je kovinsko bleščeče zeleno. Glava je črna, z velikimi, med seboj razmaknjenimi, črnimi očmi, ki so pogosto mavrično bleščeče in so kratkodlakave. Tipalnice so temne, betičaste, s kratkimi ščetinami (aristami) na vrhu. Oprsje je gladko, bleščeče zeleno, prav tako ščitek (scutellum), ki je brez izrazitih trnatih izrastkov, značilnih za družino. Krila so prosojno rjavkasta, v mirovanju vzdolžno zložena čez zadek, ozka, brez izrazite pterostigme. Zadek je dokaj širok in plosk, bleščeče moder ali modorzelen, krajši od kril. Noge so temne, z rumenorjavimi lisami na spodnjem delu goleni in zgornjem delu stegenc, stopalca so temna in rjava (pri zelo podobni vrsti Ch. speciosa so stopalca rumenkasta).

 

Samec: podoben je samici, le da je nekoliko manjši, oči so močno zbližane in zelenkaste, zadek je bronasto rjavkast.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnem vremenu in se pojavljajo od aprila do avgusta. Pogosto počivajo na listih ali obiskujejo cvetove rastlin. Ličinke živijo v humusu, odpadlem listju ali razpadajočem rastlinskem materialu, kjer se hranijo z gnijočim organskim materialom. Prezimijo v zadnjem stadiju ličinke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenonoga zelena bojevničarka* (Chloromyia speciosa) - nekatere vrste iz rodu Sargus in Microchrysa.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti