Oranžna slokarica* (Rhagio immaculatus)

  • Domov
  • Oranžna slokarica*

Družina: slokarice (Rhagionidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11.5 mm

Razširjenost: dokaj redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli in bolj vlažni gozdovi, poplavni logi, močvirna grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej oranžnorumeno obarvana vrsta. Glava je temna, z velikimi, temnimi in pogosto mavrično bleščečimi se očmi, ki so pri samici razmaknjene, pri samcih so zbližane. Oprsje je zelo temno sivo, skoraj črno, z vzdolžnimi, črnimi pasovi (osrednji pas je v sredini predeljen z zelo ozko, svetlo črto). Ščitek (scutellum) je polkrožen, rumenkast ali oranžen. Krila so prosojna, temno ožiljena, brez lis in s podolgasto, neizrazito dvobarvno pterostigmo (obarvana žilna celica), ki je rumenkasta in se zaključi s temno konico. Zadek je oranžnorumen, le pri koncu s temnejšimi prečnimi pasovi (obroči) na segmentih, redkeje so temne, krožne lise vzdolž celega zadka. Noge so skoraj v celoti rumenkaste, le stopalca so nekoliko temnejša.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnih dneh nekje od maja do julija. Večinoma se zadržujejo na vlažnih mestih v svetlih gozdovih. Hranijo se z nektarjem, a plenijo tudi manjše, leteče žuželke, ki jih lovijo iz zasede. Samčki prinašajo ulovljen plen samičkam kot darilo za parjenje. Ličinke so prav tako plenilke in živijo v tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisasta slokarica (Rhagio maculatus) - zlatorumena slokarica* (Rhagio tringarius) - črtasta slokarica* (Rhagio lineola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti