Zelena listarica (Rhogogaster scalaris / Rhogogaster viridis auct.)

  • Domov
  • Zelena listarica

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-15 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: poplavni logi, vlažni gozdiči, senčna mesta ob robovih gozdov, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po rumenozeleni obarvanosti telesa. Glava je široka, velika, zelena, z veliko temensko črno liso v kateri sta manjši, kvadratasti, zeleni lisi. Tipalnice so nitaste, dokaj dolge, po zgornji strani črne, po spodnji zelene, še posebej bazalni in spodnji členki. Čeljusti so krepke, nazobčane. Oprsje je bleščeče zeleno, s črnimi in rumenozelenimi lisami in pasovi po zgornji strani (rumene lise navadno tvorijo vzorec iz dvojnih, poševnih črt). Krila so prosojna, črno ožiljena, z dolgo, ozko, zeleno pterostigmo in zeleno ter krepko kostalno žilo. Zadek je (rumeno)zelen, večinoma s širokim, črnim vzdolžnim pasom, po spodnji strani je zadek v celoti zelen. Noge so velike, vitke, rumenozelene, z ozkimi vzdolžnimi črnimi črtami po stegencih in golenih ter s črnimi obročki na členkih stopalca in spodnjem delu goleni.

Gre za kompleksno in taksonomsko težavno skupino, ki vključuje zelo podobne, sestrske taksone. Natančnejše analize primerkov, predvsem iz S Evrope (A. Taeger & M. Vitasaari, 2015), so pokazale, da gre pri tradicionalno obravnavani vrsti Rh. viridis auct. dejansko za Rh. scalaris.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, večinoma se zadržujejo v nizki podrasti ali posedajo po listih dreves in grmov. Pogosto tudi obiskujejo cvetove rastlin, kjer lovijo manjše žuželke. Ličinke (pagosenice) so dolge, rahlo bradavičaste, po zgornji strani sivkaste, po spodnji rumenkastorjave, z veliko, rjavo glavo, ki ima temno liso na temenu. Hranijo se z listi različnih listavcev in grmov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bledozelena listarica* (Rhogogaster chlorosoma) - pikčasta listarica* (Rhogogaster punctulata) - temna listarica* (Rhogogaster picta) - nekatere vrste iz rodu Tenthredo in Cytisogaster.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti