Topi kratkokrili lovač* (Tachyporus obtusus)

  • Domov
  • Topi kratkokrili lovač*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Tachyporinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3.5-4 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: na gozdnih tleh, med grmovjem

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, podolgasto, bleščeče, pretežno oranžno- ali rdečerumeno, le končni segmenti zadka so črni, prav tako temne so pokrovke v sprednjem delu. Glava je drobna, oči so dokaj velike, temne, tipalnice so drobnočlenaste, v spodnjem delu svetlejše, proti vrhu temnejše. Oprsje je trapezasto, na sprednjem delu ožje, na spodnjem delu tako široko kot pokrovke, ob straneh zaobljeno, bleščeče, redko ščetinasto dlakavo. Pokrovke so kvadrataste, tako dolge kot široke, mnogo krajše od zadka, bleščeče. Zadek se proti konc koničasto zoži, prvi štirje členi zadka so večinoma oranžnorumeni, zadnja člena sta črnikasta in gosteje porasla s togimi ščetinami. Noge so večinoma v celoti rumenkaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se zadržujejo na tleh, med mahom, med odpadlim listjem ali pod skorjo odmrlih dreves, kjer lovijo manjše nevretenčarje. Pojavijo se nekje v poletju in prezimijo. Tudi ličinke živijo v tleh in so plenilske.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mahovni kratkokrili lovač* (Tachyporus hypnorum) - temni kratkokrili lovač* (Tachyporus formosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti