Brezin steklokrili tekač* (Kleidocerys resedae)

  • Domov
  • Brezin steklokrili tekač*

Družina: gozdni tekači (Lygaeidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: dokaj pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma rjastordeče ali oranžnorjavo, ovalno, pokrovke in krila so steklasto prosojna. Glava je ozko trikotna, večinoma s črno-rdečo osrednjo liso in velikimi, rdečerjavimi očmi. Tipalnice so dolgočlenaste, na vrhu betičaste, členki so črni, le osrednja sta skoraj v celoti rjavordeča, s črnimi konicami. Oprsje (pronotum) je trapezasto, rdeče- ali rumenorjavo, drobno temno luknjičasto, pri zgornjem robu pogosto z dvema črnima, jamičastima črtama, ki sta svetlo obrobljena. Ščitek (scutellum) je trikoten, pogosto s svetlimi lisami v sprednjem delu, drobno jamičast. Pokrovke so prosojne, predvsem korij in klavus sta ob robovih drobno jamičasta, pogosto so prisotne tudi črne lise ob robu in v osrednjem delu. Noge so rjavordeče s temnimi stopalci.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pogosto pojavlja v velikem številu predvsem na beli brezi (Betula pendula), pa tudi drugih listavcih. Odrasli se pojavijo v poletju in prezimijo. Še posebej v času parjenja, proizvajajo cvrčeč zvok z drgnjenjem kril. Hranijo se z rastlinskimi sokovi. Ličinke živijo v velikih skupinah in prav tako sesajo rastlinske sokove.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): resin steklokrili tekač* (Kleidocerys ericae) - nekatere vrste steklokrilih stenic (Rhopalidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti