Rdečenogi veleokec* (Notiophilus rufipes)

  • Domov
  • Rdečenogi veleokec*

Družina: krešiči (Carabidae: Nebriinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-6.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčni (bukovi) gozdovi z malo podrasti

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo prepoznavni drobni hroščki po zelo velikih, izbuljenih očeh. Telo je večinoma kovinsko bleščeče črno z bakrenorumenim ali zelenkastim leskom. Glava je široka, črna, z brazdami na temenskem delu. Tipalnice so drobnočlenaste, prvi členki so rumenkasti ali rjavkasti, ostali so temni. Oprsje je izrazito konkavno zoženo, na zgornjem robu s kratko konico, posejano z drobnimi jamicami. Pokrovke so podolgaste, z vzporednimi robovi, fino drobno vzdolžno jamičaste (2. medpredel je zelo širok, bleščeč in gladek, brez jamic), serije jamic so med seboj enako široke, pokrovke so na konicah pogosto neizrazito rumenkaste. Noge so temne, le goleni in prvi členki stopalc so večinoma rumenkasti ali rdečerjavi.

Rod veleokcev (Notiophilus) je na terenu zelo težaven za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: talna vrsta, ki se zadržuje predvsem med odpadlim listjem, pod kamni in pod skorjo odmrlih dreves. Tako odrasli, kot tudi ličinke, so plenilci drobnih živali. Odrasli so aktivni od poletja do jeseni.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvolisasti veleokec* (Notiophilus biguttatus) - štiripikasti veleokec* (Notiophilus quadripunctatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti