Kljunasta nosata trepetavka* (Rhingia rostrata)

  • Domov
  • Kljunasta nosata trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Rhingini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-11 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, pašniki in travniki, pogosto v bližini živine in hlevskega gnoja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznamo jih po "nosato" oblikovanem, naprej štrlečem kljuncu, ki je oranžno rumen, s črnikasto konico. Glava je temnosiva, oči so precej velike, rjavordeče (pri samcih so zbližane, pri samicah so razmaknjene), tipalnice so kratke, betičaste. Oprsje (toraks) je modrikasto sivo, s temnimi, vzdolžnimi črtami (osrednja črta je ozko vilasto razcepljena). Krila so rjavkasto prosojna, daljša od zadka, krepko ožiljena, brez izrazite pterostigme. Ščitek (scutellum) je polkrožen, rumenkast do rdečkastorjav. Zadek je rumenkast ali oranžen, nekoliko napihnjen, ob straneh brez izrazito temnega roba (ta je značilen za podobno Rh. campestris). Noge so rumenkaste do svetlo oranžne, s temnejšimi stopalci in delno temnimi golenmi.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnem vremenu od aprila pa vse do oktobra. Pogosto se sončijo na listih dreves ali se spreletavajo po cvetovih, kjer sesajo nektar ali se hranijo s pelodom. Ličinke živijo v iztrebkih živine (predvsem krav), kjer se hranijo z razpadajočim materialom. Preden se iztrebek v celoti posuši ga zapustijo in se zabubijo v bližini. Letno je lahko po več generacij.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): poljska nosata trepetavka* (Rhingia campestris) - severna nosata trepetavka* (Rhingia borealis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti