Navadna lilijevka (Lilioceris merdigera)

  • Domov
  • Navadna lilijevka

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Criocerinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi ter zelenjavni in okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče živo rdeče, redkeje oranžnorumeno. Glava je rdeča, podolgasta, s črnimi, nekoliko izbuljenimi očm. Tipalnice so črnikaste, drobno členaste, zgornji členki so skoraj kvadratasti. Oprsje (pronotum) je rdeče, večinoma gladko, na srednjem delu ob robovih dokaj stisnjeno (zato nekoliko spominja na peščeno uro), ožje od pokrovk. Te so široko podolgaste z ravnimi robovi, drobno jamičaste (jamice potekajo v vzdolžnih vrstah, ki so med seboj oddaljene vsaj za širino jamice), bleščeče, v osrednjem in spodnjem delu pogosto neizrazito temnejše. Noge so rdeče, le konice stegenc in bazalni del goleni so črni, tudi stopalca so črna.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta vrsta, ki jo večinoma najdemo na raznih lilijevkah (Liliacaea) in lukih (Allium spp.), kjer se hrani z listi in poganjki. Odrasli so aktivni večji del leta in lahko ob nevarnosti proizvedejo škripajoč zvok s pomočjo drgnjenja pokrovk in zadka. Ličinke so rumenkaste ali oranžne s črno glavo, precej "napihnjene", pogosto se obdajo z lastnimi iztrebki in izločki. Pogosto povzročajo resno škodo na pridelkih česna (Allium sativum), čebule (Allium cepa) in pora (Allium porrum) ter okrasnih lilijah (Lilium spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): škrlatna lilijevka (Lilioceris lilii) - rdečenoga lilijevka* (Lilioceris tibialis) - leskov zvijač (Apoderus coryli).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti