Srednji šahasti rilčkar* (Donus intermedius)

  • Domov
  • Srednji šahasti rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Hyperini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, ovalno, večinoma sivorjavo, redkeje temenjše ali bolj rdečkasto. Glava je drobna, podaljšana v krepak, rahlo navzdol ukrivljen rilček, ki ima ob straneh temno tipalčno brazdo, ki sega do oči (te so rahlo ovalne, temne). Tiaplnice so pravokotno prelomljene, na koncu nekoliko betičaste, nameščene pri vrhu kljunca. Oprsje je ozko valjasto, v spodnjem delu zoženo, z ravnima robovoma na zgornjem in spodnjem delu ter rahlim vzdolžnim grebenom. Pokrovke so na sredini nekoliko razširjene, zaobljene, pri dnu rahlo koničasto zožene in ob straneh plitvo vdolbene, večinoma sivorjave z neizrazito mrežastim, temnejšim vzorcem, ki spominja na šahovnico ter z vzdolžnimi jamičastimi pasovi (jamice so plitve in med seboj enakomerno oddaljene). Noge so prav tako sivorjave, sprednja stegenca so nekoliko okrepljena in s plitvo, topo jamičasto izboklino na notranji strani, dlake na kolenčastih zgibih nog so črne.

Rod Donus je zelo podoben rodu Hypera, ki pa imajo ob robovih ravne in ne zaobljene pokrovke.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja pa do septembra, večinoma se zadržujejo v podrasti ali na listju dreves in grmov. Ob nevarnosti otrpnejo in in padejo na tla (posebna oblika mimikrije). Ličinke živijo kaduljah (Salvia spp.) in glavincih (Centaurea spp.), kjer se hranijo z listi in poganjki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni šahasti rilčkar* (Donus tesselatus) - ozkovrati šahasti rilčar* (Donus nidensis) -  ozkojajčasti šahasti rilčkar* (Donus comatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti