Pikčasti ozkovrati kratkokrilec* (Othius punctulatus)

  • Domov
  • Pikčasti ozkovrati kratkokrilec*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Staphylininae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: na gozdnih tleh, v različnih tipih gozdov, parki, mejice in grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo vitki črnorjavi hroščki s širokim "vratnim" členkom med glavo in oprsjem. Glava je ovalna, ozko podaljšana, bleščeče črnorjava, čeljusti so krepke, s preklano zgornjo ustnico, oči so velike, temne. Tipalnice so drobnočlenaste, rdečkaste, končni segmenti so prisekano trikotni. Oprsje je podolgasto ovalno, bleščeče, gladko, ob sredini s serijo treh ščetinastih jamic. Pokrovke so tako dolge kot široke, kvadrataste, rdečkaste, s temnejšo bazalno trikotno liso, fino drobno jamičaste. Zadek je podolgast, pri koncu se koničasto zoži, črnorjav z rdečkasto konico, kratkodlakav, členki so ob robu rahlo krilati. Noge so rdečkaste, porasle s ščetinami, goleni so na konceh trnate.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta vrsta, ki živi skrita pod kamni, med odpadlim listjem ali pod skorjo odmrlega drevja, kjer pleni drobne živali. V nevarnosti lahko izloči smrdljivo in jedko tekočino. Tudi ličinke živijo večinoma v tleh in so prav tako plenilci.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): predvsem vrste iz rodu Lathrobium - mnogi drugi predstavniki iz skupine Staphylininae.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti