Podlesna kadulja (Salvia nemorosa / Salvia sylvestris)

  • Domov
  • Podlesna kadulja

Družina: ustnatice (Lamiaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-70 cm

Razširjenost: redko, sajeno

Življenjski prostor: zanešeno na ruderalna mesta in pripotja, sicer tudi kot okrasna vrsta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna zelnata trajnica z močno korenino. Steblo je robato, pogosto z obstransko razvejano. Listi so enostavni, spodnji so večinoma jajčasti, zgornji so ozko suličasti, dolgopecljati, po robu topo nazobčani, včasih plitvo krpati. Podporni listi cvetov so jajčasti, sedeči, rdeči ali rdečevijoličasti. Cvetovi so somerni, temno modri, združeni v podaljšana, navidezno vretenčasta socvetja, po zunanji strani posuti z belimi pikami. Spodnja ustna je kratka, široka, tridelna z drobnima obstranskima krpama, krajša od usločene zgornje ustne. Čašni listi so med seboj zrasli v dvoustnato čašno cev, ki je rdečkasta, žlezasta, robata. Plod razpade na štiri plodiče.

 

Posebnosti: v regiji vrsta v naravi ne uspeva, verjetno je spontano zanešena s transportnim prometom. Ponekod je priljubljena okrasna rastlina s številnimi kultivarji, ki imajo tudi belkaste ali dvobarvne cvetove. Ponekod jo uporabljajo tudi kot zdravilno rastlino.

 

Podobne vrste: travniška kadulja (Salvia pratensis) - žajbelj (Salvia officinalis) - vretenčasta kadulja (Salvia verticillata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti