Ploskolistna drevnica* (Porella platyphylla / Madotheca platyphylla)

  • Domov
  • Ploskolistna drevnica*

Družina: drevnice* (Porellaceae)

Red: drevniki* (Porellales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 5-15 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčni listnati gozdovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rastlina se plosko in gosto razrašča predvsem po deblih živih dreves, redkeje tudi po skalah. Steljka je večinoma 2- do 3-krat vilasto razvejana, pri vrhu večinoma rahlo štrleča, sicer prilegla ob podlago, bleščeče temno- do modrozelena, gosto porasla s strehasto razvrščenimi, prileglimi lističi. Krovni (zgornji) lističi so dvokrpi, večja krpa je široko ovalna, celoroba, pogosto z uvihanim robom, manjša stranska krpa je eliptična, koničasta in navzgor štrleča, nekoliko zaobljena. Spodnji listi (amfigastriji) so jezičasti, gladki, tesno prilegli vzdolž stebelca. Ženski gametangiji (arhegoniji) so nameščeni v vrečastih, ovršnih strukturah, moški gametangiji (anteridiji) so večinoma nameščeni v zalistju lističev. Sporogon se le redko razvije, ima kartek pecelj (seta) in se večinoma zvezdasto razpoči na 4 dele.

 

Posebnosti: vrsta je dokaj pogosta v gozdovih, večinoma se razrašča po deblih, na severni strani in bolj pri dnu debla. Zaradi svoje razrasti je pomemben mikrohabitat za številne drobne nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): poprasta drevnica* (Porella arboris-vitae) - potočna drevnica* (Porella cordaeana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti