Velika temna goseničarka* (Nemoraea pellucida)

  • Domov
  • Velika temna goseničarka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-15 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, čistine, travniki, ruderalne površine, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj prepoznavna "muha" s črnim telesom, svetlosivimi lisami na oprsju in zadku ter rumenorjavimi lisami na zadku. Glava je svetla, porasla s temnimi ščetinami, s črno vzdolžno črto, oči so rdečerjave, tipalnice so kratke, betičaste. Oprsje je precej široko in kompaktno, pogosto z vzdolžnimi, svetlejšimi pasovi ali pa je v celoti nekoiliko bolj sivkasto, poraslo s togimi, črnimi, rahlo ukrivljenimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, večinoma temen ali sivkast, včasih tudi rjavkast. Krila so dokaj velika, prosojna, na bazalnem delu rumenorjava, z velikimi okenci, ki so le malo ožiljena (osrednje glavne žile so med seboj značilno povezane na marginalnem delu). Zadek je precej širok, v zadnjem delu gosteje porasel s togimi, rahlo upognjenimi ščetinami (osrednjih in diskalnih ščetin na 3. do 5. segmentu ni), pri samicah je večinoma temen z nekaj sivine, pri samcih je pogosto rdečerjav z osrednjim črnim pasom in svetlimi lisami ob straneh na koncu zadka. Noge so skoraj v celoti temne, le zadnji členki stopalc so izrazito svetlejši.

 

Obnašanje in razvoj: letno se pojavljata dve generaciji, prva nekje od maja do julija, druga pa od julija do oktobra. Odrasli so aktivnejši v sončnih, toplih dneh, ko pogosto posedajo po cvetovih ali listih dreves. Ličinke so parazitoidi (kot mlade se razvijejo na ali ob gostitelju in ga na koncu tudi ubijejo) in zajedajo predvsem gosenice sovk (Noctuidae) in pedicev (Geometridae) ter drugih metuljev.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisičjerjava goseničarka* (Linnaemya vulpina) - bledikava goseničarka* (Phryno vetula) - mnoge druge vrste goseničark (Tachinidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti