Rebrasti sivček* (Tropiphorus elevatus)

  • Domov
  • Rebrasti sivček*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Tropiphorini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7.5 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sivo do sivorjavo obarvani rilčkarji z izrazitimi vzdolžnimi grebenčki na pokrovkah. Glava je v sprednjem delu podaljšana v srednje dolg in širok rilček, ki je navzdol ukrivljen in se na koncu nekoliko razširi. Tipalnice so vitke, prelomljene nameščene proti koncu rilčka. Oprsje je široko, širše kot je dolgo, ob straneh rahlo zaobljeno, pri glavi zoženo, zelo drobno bradavičasto in večinoma s temnim, vzdolžnim grebenom. Pokrovke so jajčaste, trebušaste, večinoma sivkasto rjave, s svetlejšimi lisami, skoraj brez ramen, na vrhu plitvo konveksne, na koncu naglo zaobljene v konico, z vzdolžnimi rebrastimi grebeni, ki so raztreseno porasli s ščetinicami. Noge so precej dolge, stegenca so v sprednjem delu odebeljena, brez trnov.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v glavnem od aprila do junija, lahko tudi še kasneje. Zadržujejo se v podrasti ali na listju dreves in grmov, v nevarnosti otrpnejo in padejo na tla. Hranijo se s poganjki, listi in cvetovi rastlin. Ličinke, ki živijo večinoma v tleh, se prav tako hranijo z rastlinsko hrano.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nekatere vrste rodu Otiorhynchus - rilčkar (Barynotus obscurus) - kockastolisi pelodni rilčkar* (Liophloeus tessulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti