Širokokljuna poplesovalka* (Rhamphomyia (Megacyttarus) crassirostris)

  • Domov
  • Širokokljuna poplesovalka*

Družina: poplesovalke (Empididae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-6.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vlažni travniki, grmovnata mesta, pogosteje v bližini voda

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: večinoma so sivo obarvani, s prepoznavnimi temnimi črtami na oprsju in dokaj dolgimi, temnimi nogami. Glava je dokaj drobna, z velikimi, rdečimi očmi, ki so tudi pri samcih razmaknjene. Tipalnice so kratke, črne, koničaste. Obustni deli so podaljšani v navzdol obrnjen, dokaj dolg kljunec, ki je od strani jezičasto razšijen. Oprsje je sivo, vzdolž njega potekata dve daljši, osrednji in dve krajši, obstranski črni črti (črte potekajo ob robovih ščetinic). Ščitek (scutellum) je polkrožen, sivkast. Krila so prosojna, ostro izjedena na bazi, s široko aksilarno krpo, krepko ožiljena (diskalna celica je razločno obrobljena in sega pri samicah skoraj do roba kril). Zadek je siv, s temnejšimi lisami na hrbtnih ploščah (tergitih), pri samcih se konča v kompleksno razdelan spolni aparat s cerki, pri samici je koničasto podaljšan v leglico (ovipozitor). Noge so zelo dolge, vitke, temne, kratkodlakave, brez izrazitejših trnatih ščetin.

Rod Rhamphomyia je zelo težaven za prepoznavanje na terenu in vključuje veliko, med seboj izjemno podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od aprila do začetka julija in so aktivni večinoma v sončnih dneh. Pogosto posedajo na izpostavljenih mestih, največkrat v manjših skupinicah (nekje do 6 - redko tudi po več 100). Plenijo manjše žuželke, ki jih ulovijo med letom, hranijo pa se tudi z nektarjem. Ličinke so prav tako plenilske in živijo v tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): številne druge vrste iz rodu Rhamphomyia - kockasta poplesovalka (Empis tesselata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti