Petpikčasti hlačasti lepenec* (Gonioctena quinquepunctata)

  • Domov
  • Petpikčasti hlačasti lepenec*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Chrysomelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-8 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi in logi, grmovna mesta, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj drobni, veinoma rumenordeče obarvani hroščki s temnimi lisami na pokrovkah. Glava je rahlo trapezasta, nekoliko skrita pod vratnim ščitem, oči so temne, nameščene ob straneh in rahlo izbočene. Tipalnice so drobnočlenaste, dokaj dolge, rumenkaste, v zgornji polovici temnejše, zadnji členek je razločno daljši od prejšnjih. Oprsje je široko, skoraj kvadratasto, grobo in drobno jamičasto, ob straneh rahlo zaobljeno, v spodnjem delu rahlo dvojno lokasto, na zgornjem delu ob straneh rahlo koničasto, večinoma rdečerumeno, redkeje temno. Ščitek (scutellum) je večinoma rumenordeč (nikoli temen). Pokrovke so podolgasto valjaste, z vzporednima zunanjima robovoma, proti dnu zaokrožene, z drobnimi jamicami, ki so razporejene v 9, bolj ali manj enakomernih linijah. Na pokrovkah se večinoma (v zgornjem delu) nahajajo bolj ali manj nejasne temne lise (teh je pogosto 5 na vsaki od polpokrovk), ki pa lahko tudi manjkajo ali se med seboj zlivajo. Noge so v celoti rumenkaste ali rdečkaste, goleni so proti dnu "hlačasto" razširjene in s šopi svetlih ščetinic.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se večinoma pojavlja na listavcih, kot so leska (Corylus avellana), čremsa (Prunus padus) in jerebika (Sorbus aucuparia). Odrasli so aktivni nekje od aprila do avgusta. Ličinke so ploske, podolgaste, zelene, porasle s svetlimi ščetinami in se hranijo z listi in poganjki omenjenih rastlin.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): srednji hlačenožni lepenec* (Gonioctena intermedia) - bledikavi hlačenožni lepenec* (Gonioctena pallida).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti