Dvotrnati čopasti kozliček* (Pogonocherus hispidulus)

  • Domov
  • Dvotrnati čopasti kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: svetli godovi, gozdički in logi, parki s starimi drevesi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po zelo širokem belem pasu na zgornjem delu pokrovk. Telo je večinoma temno ali sivorjavo s temnejšimi in svetlejšimi lisami, precej čokato. Glava je večinoma temnorjava, navzdol obrnjena, s krepkimi čeljustmi. Tipalnice so tako dolge kot ostalo telo, členki so temnorjavi, z belimi oz. svetlejšimi pasovi na bazalnih delih (4. členek je skoraj v celoti bel). Oprsje je skoraj kvadratasto, ob straneh rahlo izbočeno, tako široko kot glava in mnogo ožje od oprsja, ob straneh pogosto s kratkimi trni. Pokrovke so podolgaste, v ramenskem delu najširše in ravno odrezane, proti koncu se ožijo (na spodnjem delu so ob straneh podaljšane v kratki, ukrivljeni konici in drobna zobčka na notranji strani), temnorjavo marmorirane s svetlejšimi in temnejšimi lisami ter izrazitim, širokim, svetlim prečnim pasom, ki je pogosto sivkasto lisast. Po hrbtnem šivu (stičišču pokrovk) potekajo temnorjavi šopi ščetinic, ki se dobro vidijo od strani (zato čopasti kozliček). Noge so krepke, rjave ali sivkaste, s svetlimi pasovi.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja v gozdnih sestojih nekje od junija do avgusta ali tudi do pozne jeseni, če je ta topla. Zaradi varovalne obarvanosti (mimikrija) se odrasli hrošči lahko zelo dobro prikrijejo na lubju dreves. Hranijo se s poganjki listavcev, drevesnim sokom in tudi pelodom. Ličinke živijo v suhih in odmrlih vejah na različnih listavcih. V nekaterih delih Evrope je nazadoval, v Sloveniji velja za splošno razširjeno vrsto.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): enotrnati čopasti kozliček* (Pogonocherus hispidus) - navadni čopasti kozliček* (Pogonocherus fasciculatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti