Deteljev listni rilčkar (Hypera (Donus) zoilus)

  • Domov
  • Deteljev listni rilčkar

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Hyperini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: travniki, robovi gozdov, mejice, robovi njiv

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, večinoma sivorjavo, rahlo marmorirano, poraslo s štrlečimi dlačicami in prileglimi luskicami. Glava je podaljšana v kratek in širok, navzdol upognjen rilček, oči so temne, jajčaste ali elipsaste. Tipalnice so pravokotno prelomljene, nameščene pri vrhu rilčka (tipalnična brazda na rilčku je ravna, črna in dobro vidna od strani). Oprsje je široko zaobljeno (širše kot je dolgo), v spodnjem delu ožje od pokrovk, večinoma z osrednjo, svetlo gredljasto črto. Pokrovke so po zunanji strani ravne, proti koncu zožene, na ramenskem delu rahlo naprej štrleče (zato je zgornji rob konveksen), večinoma s temnejšimi in svetlimi vzdolžnimi pasovi (ki so temnolisasti, zaradi kratkih šopov temnih dlačic), ob bokih so zelo svetle. Noge so krepke, stegenca so odbelejena in imajo zelo kratek trn na notranji strani.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se večinoma zadržujejo na različnih metuljnicah (Fabaceae), aktivni so od maja do septembra ali celo oktobra. Ličinke živijo na listih in steblih hranilnih rastlin. Pred zabubljenjem si izdelajo poseben, mrežast kokonu, ki ga pritrdijo na steblo ali liste rastline. Včasih povzročajo resno škodo, predvsem na lucerni (Medicago sativa) in deteljah (Trifolium spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kaduljin listni rilčkar* (Hypera salviae) - črtasti listni rilčkar* (Hypera striata) - jajčasti listni rilčkar* (Donus ovalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti