Lovorikovec (Prunus laurocerasus)


Družina: rožnice (Rosaceae)

Red: šipkovci (Rosales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 2-6 m

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: sajeno v parkih in ob hišah kot okrasen grm; redko podivja na ruderalnih in opustelih površinah, predvsem v bližini odlagališč

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: močno razrasel grm, redkeje drevo. Listi so suličasti, celorobi, usnjati, temnozeleni, prezimni, goli, bleščeči, 10 do 15 cm dolgi. Cvetovi so drobni, združeni v pokončna, do 15 cm velika, gostocvetna, grozdasta socvetja, močno dehteči, 5-števni. Prašniki štrlijo iz cvetov. Plod je mesnat, jagodast, koščičast, sprva rdečkast, kasneje bleščeče črn, 7 do 10 mm velik.

 

Posebnosti: vrsta izvira iz JZ delov Azije (okolica Črnega morja) in JV Evrope in se je po večjem delu sveta razširila kot okrasen parkovni grm. Marsikje je podivjal in se ponekod tudi invazivno razrašča. Ime je dobil zaradi podobnosti listov z lovorom (Laurus nobilis), ki pa nimajo značilnega vonja. Uporabljali so jih za pletenje vencev. Plodovi so trpko kislega okusa, a ker vsebujejo manjše količine vodikovega cianida, so potencialno strupeni. V zimskem času so priljubljena hrana ptičev, ki s tem razširjajo neprebavljene koščice (semena).

 

Podobne vrste: portugalski lovorikovec (Prunus lusitanica) - po listih lovor (Laurus nobilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti