Temnoprsa napihnjenoglavka* (Myopa testacea)

  • Domov
  • Temnoprsa napihnjenoglavka*

Družina: muhe debeloglavke (Conopidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-11 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, grmovne mejice, ruderalna mesta, gozdne čistine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po močno napihnjeni glavi, ki je v spodnjem in sprednjem delu bela, po zgornji strani rdečerjava. Tudi oči so rdečerjave. Tipalnice so kijasto odebeljene, temnorjave, na konicah svetle. Oprsje je črno, le ob robovih in v spodnjem delu je rdečerjavo, poraslo s togimi ščetinicami. Krila so prosojno rumenkasotrjava, s po tremi pikami na vsakem krilu. Zadek je rdečerjav, na bazalnem delu črn, zaokrožen, močno navzdol ukrivljen (vidno od strani), na koncu z dvema belima lisama. Noge so rjavkaste, s temnimi pasovi na stegencih in po golenih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnih dneh od aprila do avgusta, včasih tudi septembra. Pogosto obiskujejo cvetove, kjer se hranijo z nektarjem in se tudi parijo, samice pa oprezajo za potencialnimi gostitelji njihovih ličink. Ko najdejo primernega gostitelja (pogosto je to čebela, čmrlj ali kak drug kožekrilec), nanj hitro izležejo jajčece iz katerega se izleže ličinka, ki parazitira v zadku gostitelja. Ta pogine šele, ko se ličinka popolnoma razvije in zapusti telo gostitelja ter se zabubi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisana napihnjenoglavka* (Myopa buccata) - zgodnja napihnjenoglavka* (Myopa tesselatipennis) - črna napihnjenoglavka* (Myopa morio).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti