Rdečevrati bleščeči rogin* (Oedemera croceicollis)

  • Domov
  • Rdečevrati bleščeči rogin*

Družina: bleščeči rogini (Oedemeridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: vlažni travniki, močvirska in obrežna vegetacija, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitki, podolgasti, črnomodri ali temno modrozeleni, le oprsje je živo oranžnordeče. Glava je temna, pri očeh najširša, tipalnice so dolge, vitke, temnorumenkaste, nameščene tik ob očeh. Oprsje je rahlo srčasto, bleščeče, v spodnjem delu na obeh straneh udrto. Pokrovke so ozko podolgaste, z vzporednimi robovi, v ramenskem delu rahlo izbočene, v spodnji tretjini med seboj razmaknjene, s tremi vzdolžnimi, rebrastimi linijami, fino drobno zrnate. Noge so dolge, predvsem goleni so vitke in rahlo ukrivljene, zadnja stegenca so pri samčkih odebeljena, temno zelena (pri samicah skoraj v celoti črnikasta), sprednje goleni in stopalca so rumenkasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do julija, večinoma se nahajajo na bolj zamočvirjenih mestih, predvsem v nizki vegetaciji. V glavnem se hranijo s pelodom in nektarjem. Ličinke se hranijo z rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bleščeči rogin (Ischnomera sanguinicollis) - bleščeči rogin (Anogcodes fulvicollis) - nekateri predstavnikov sneženk (Cantharidae), kot npr. rdečevrata sneženka* (Silis ruficollis)Ancistronycha abdominalis ter svetla sneženka* (Cantharis pellucida).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti