Trpežna ljulka (Lolium perenne)

  • Domov
  • Trpežna ljulka

Družina: trave (Poaceae)

Red: travovci (Poales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 20-70 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: bolj dognojevani travniki, zelenice, ruderalne površine, obcestni jarki in pripotja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rušnata trajnica, ki se lahko občasno šopasto razraste. Listi so ploski, do 4 mm široki, temnozeleni, z do 1 mm veliko listno kožico (ligula). Socvetje je podolgasto, do 20 cm veliko, vitko, klaski so z ožjo stranjo nameščeni na os socvetja, ki je vijugasta, med seboj so razmaknjeni, sedeči, večinoma zaprti (le ob cvetenju se nekoliko razprejo) in prilegli ob os socvetja. Ogrinjalne pleve (najbolj spodnje pleve) so mnogo krajše od klaskov, krovne pleve so koničaste, brez rese, s kožnatim robom, 6-8 mm dolge.

 

Posebnosti: vrsto zelo pogosto dosejujejo na bolj gojenih travnikih, saj ima visoko krmno vrednost. V nekaterih delih Prekmurja (okolica Velike Polane) so se včasih otroci igrali s klaski in jih trgali od spodaj navzgor, pri čemer so ponavljali "Bun bit" oz."Nun bit" (bom tepen, ne bom tepen), podobno kot cvetove pri marjeticah. Trpežna ljulka se pogosto skriža z nekaterimi vrstami bilnic (Festuca spp.) in z laško ljulko (Lolium multiflorum).

 

Podobne vrste: laška ljulka (Lolium multiflorum) - toga ljulka (Lolium rigidum) - njivna ljulka (Lolium remotum) - plazeča pirnica (Elymus repens).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti