Severni ornamentirani klop (Dermacentor reticulatus)

  • Domov
  • Severni ornamentirani klop

Družina: klopi (Ixodidae)

Red: klopi (Ixodida) - pršice (Acarina)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 3.5-5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: območja z višjo travo, grmičevja, gozdni robovi, ruderalne površine, tudi bolj vlažni predeli

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je v normalnem stanju plosko, hruškaste oblike, rdečerjavo. Glava je drobna, s kljunastim sesalom (hiposton). Hrbtni ščitek (skutum) je majhen, svetlo marmoriran, zaokrožen. Zadek je zelo velik, marmorirano obarvan s temnimi lisami in svetlimi linijami, rob zadka je nekoliko okrepljen in na koncu tudi naguban (ob napitju s krvjo se zadek izredno poveča in je svetlo obarvan). Noge so rdečerjave, krempljaste oblike.

 

Samec: je manjši od samice. Pri njem je večinoma le hrbtni ščitek marmoriran, zadek je navadno rdečerjav. Ob napitju s krvjo se zadek pri samcu ne poveča tako močno kot pri samici.

 

Obnašanje in razvoj: je zunanji parazit, ki zajeda večinoma večje živali s stalno telesno temperaturo, kot so divjad in večja perjad, ter mnoge domače živali (psi, konji, ovce). Samice so prenašalci (vektorji) mnogih nevarnih virusnih in bakterijskih obolenj! Razvojni stadij vključuje 3 gostitelje. Samica sesa na gostitelju 1 do 2 tedna, nakar na njem izleže tudi do 5.000 jajčec. Iz njih se po dveh ali treh tednih izležejo ličinke, ki parazitirajo na manjših sesalcih (miši, zajci, podgane, rovke).

 

Podobne vrste: južni ornamentirani klop (Dermacentor marginatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti