Lisastokrila deljenoškržka* (Paraleptophlebia submarginata)

  • Domov
  • Lisastokrila deljenoškržka*

Družina: nacepljenoškržnice* (Leptophlebiidae)

Red: enodnevnice (Ephemeroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ličinke: v rekah in potokih; odrasli: obrežna vegetacija, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velike enodnevnice s temnorjavim telesom. Oči so pri samcih močno (teleskopsko) povečane, pri samicah so manjše. Sprednja krila so podaljšano trikotna, proti vrhu nekoliko zožena, umazano prosojna, s temnimi prečnimi črtami, v osrednjem delu razločno "okno" brez črt, zadnja krila so mnogo manjša, jajčasta, prav tako črtasto marmorirana. Zadek je vitek, temnorjav, na koncu s tremi dolgimi izrastki (cerki). Sprednje noge so predvsem pri samcih precej večje, stegenca so rjava, ostali deli nog so večinoma svetlejši.

 

Ličinke: prepoznamo jih po vilasto razcepljenih škržnih izrastkih na zadku. Telo ni plosko, ampak je bolj valjasto, sivorjavo, veliko do 12 mm. Glava je usmerjena naprej in je skoraj zlita z oprsjem, ki ima nekoliko svetlejši vzorec, oči ležijo ob straneh. Na sprednjem delu zadka je 7 parov vilasto razcepljenih, nitastih škržnih izrastkov, na koncu zadka so trije cerki.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo med aprilom in avgustom, v povprečju živijo 3 dni (subimagi nekje do 20 ur, nato se prelevijo v odrasle osebke). Zadržujejo se v bližini tekočih voda, v katerih živijo kot ličinke. Te se plazijo po dnu in kamnih, pogosto se zadržujejo med algami in mahovi, ki poraščajo kamne in podlago. Hranijo se z rastlinskim drobirjem in algami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrste rodu majnica (Ephemera spp.) - marčna rjavka* (Rithrogena germanica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti