Navadna mala enodnevnica* (Baëtis rhodani)

  • Domov
  • Navadna mala enodnevnica*

Družina: male enodnevnice* (Baëtidae)

Red: enodnevnice (Ephemeroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-9 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: bistri potoki, kanali, vodni jarki z bogato vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodi med manjše enodnevnice. Telo je rjavo. Oči so pri samcih močno povečane ("turbanske"), pri samicah so manjše. Oprsje je ob straneh nekoliko rumenkasto, sicer temnorjavo, s temno obrobljenimi segmenti. Krila so prosojna (večinoma brez značilnega modrikastega sijaja), sprednja so mnogo večja kot zadnja, s številnimi vzporednimi žilami in z le malo prečnimi žilami (te so dobro vidne pri spolno zrelih osebkih). Zadek je temnorjav, na koncu z dvema dolgima, nitastima izrastkoma (cerka). Sprednji par nog je pri samcih mnogo večji kot zadnja dva para, večinoma so svetlo obarvane, le stegenca so včasih temnejša.

 

Ličinka: je vitka, ni ploska ampak bolj valjasta, rjava ali (zelenkasto)rumenkasta, 5-9 mm dolga. Glava je navzdol usmerjena, vzdolžno progasta, oči so velike in so ob straneh. Oprsje (toraks) je okrepljeno in velikokrat lisasto. Zadek je vitek, s 7. listastimi, kratkimi škržnimi izrastki, ki so svetli in dobro ožiljeni. Na koncu zadka so trije dolgi, resasto dlakavi izrastki (cerki), od katerih je osrednji krajši od stranskih dveh. Noge so dolge, svetle, s temnejšimi lisami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki letajo nekje od maja do oktobra v dveh generacijah, večinoma v mraku. Čez dan počivajo skriti v podrasti. Živijo nekje 2 do 3 dni. Ličinke živijo v zmerno do počasi tekočih vodah, lahko tudi organsko nasičenih. So plavalke in živijo med vodnim rastlinjem ali pri dnu, na kamnih. Hranijo se z rastlinskim drobirjem in algami, ki rastejo po rastlinah in kamnih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rana mala enodnevnica* (Baëtis vernus) - mala enodnevnica* (Baëtis scambus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti