Poljski kotni pajek* (Tegenaria campestris)

  • Domov
  • Poljski kotni pajek*

Družina: lijakarji (Agelenidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6-9 mm (samica); okrog 5 mm (samec)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, ob hišah, skladovnice drv, pod odmrlimi deli dreves in kamni, bolj suha mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je značilno temnorjavo marmorirano in pasasto. Glavoprsje (prosoma) je široko ščitasto, rumenorjavo, na sprednjem delu za očmi (te so razporejene v dveh, skoraj ravnih redeh) nekoliko dvignjeno in ozko črno obrobljeno (obroba spominja na picento), v osrednjem delu s krožno, žarkasto liso. Zadek (opistosoma) je sivorjava s svetlejšo srednjo črto, ob kateri so na obeh straneh črne lise in zelo svetle pike. Noge so precej dolge, bledo rjavkaste s temnimi lisami in pasovi, zato razločno marmorirane (po tem jih ločimo od zelo podobnega roda Eratigena, pri katerem vrste nimajo pasastih nog).

 

Samec: podoben samici, a manjši. Pedipalpi so povečani, embulus (izrastek na vrhu pedipalpa za prenos sperme) je povečan, odebeljen.

 

Obnašanje in razvoj: pretežno nočno aktivni pajki, ki se čez dan zadržujejo na dnu lijakov svojih mrež. Te pogosto spletejo pod odpadlo skorjo dreves ali večjimi debli, lahko pa tudi v temnejših delih stavb (ime "kotni pajki" nakazuje, da mreže pogosto spletejo v koteh stavb). Vrsta je nekoliko bolj toploljubna, aktivna od maja do septembra.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gozdni kotni pajek* (Tegenaria silvestris) - domači kotni pajek* (Tegenaria domestica) - rjastordeči kotni pajek* (Tegenaria ferruginea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti