Marčna rjavka (Rhithrogena semicolorata)

  • Domov
  • Marčna rjavka

Družina: ploskoglavke* (Heptageniidae)

Red: enodnevnice (Ephemeroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-12 mm (telo); 18-25 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: bistri, hitro tekoči potoki s prodnatim dnom

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, večinoma rdečerjavo, po trebušni strani bolj rumenkasto. Pri samcih so oči "turbanske" (zgornji del sestavljenih oči je povečan, izbuljen). Krila so prosojna, včasih do polovice rumenkasta, po zgornjem zunanjem robu pogosto rumenkasta, fino mrežnata, s številnimi drobnimi, prečnimi žilami. Zadek je temen, s svetlo obrobljenimi segmenti, na njegovem koncu se nahajata 2 dolga, nitasta izrastka (cerka). Noge so pretežno svetle, z drobno, temno piko na spodnji strani stegenc (kar jih loči od zelo podobnega rodu Ecdyonurus), pri samcih so sprednje noge močno podaljšane.

Vrste tega rodu so si med seboj izjemno podobne, za njihovo prepoznavanje je potrebno več izkušenj!

 

Ličinke: od zelo podobnih ličink rodu Ecdyonurus se ločijo po tem, da nimajo stranskih, krpatih izrastkov na oprsju. Za večino vrst rodu Rhithrogena je značilna temna pika v svetlem polju na stegencih, kar ima učinek "očes". Zadek in oprsje sta približno enako široka, z vzporednimi robovi. Trahealno-škržni izrastki niso listasti, temveč so šopasto razvejani, brez filamenta. Na koncu zadka so 3 nitasti izrastki (cerki).

 

Obnašanje in razvoj: letno se pojavlja ena generacija. Odrasli osebko so aktivni nekje od aprila do septembra, kar je odvisno od temperaturnih razmer. Prezimijo kot ličinke. Te živijo v hitrih in srednje hitrih, bistrih potokih, večinoma pod kamni ali na njih in so zaradi ploskega telesa dobro prilagojene na deroče vode (reofilne vrste). So dokaj gibčne in lahko tudi plavajo, hranijo se z vodnim dedritom, strgajo manjše alge s kamnov ali lovijo manjše vodne nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): številne vrste rodu Rhithrogena - jesenska podkamnica (Ecdyonurus venosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti