Širokotrna trnorepka* (Siphlonurus armatus)

  • Domov
  • Širokotrna trnorepka*

Družina: trnorepke* (Siphlonuridae)

Red: enodnevnice (Ephemeroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-13 mm (telo); 18-27 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: bistri potoki z bogato vodno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, večinoma rumeno- ali rdečerjavo. Oči so pri samcih "turbanske" (zgornji del oči je povečan, izbuljen). Krila so prosojna, fino drobno mrežasta s številnimi prečnimi žilicami, sprednja so mnogo večja od zadnjih. Zadek je vitek, večinoma temnorjav do temnorjavo pasast, na koncu z dvema dolgima, nitastima izrastkoma (cerka). Noge so svetle, pri samcih je prvi par močno podaljšan in obrnjen naprej.

 

Ličinke: telo je podolgovato, valjasto, rumenorjavo s temnejšimi vzorci, do 13 mm dolgo. Glava je usmerjena naprej, po temenskem delu potekata dve široki, rjavi črti, oči so obstransko nameščene. Zadek je zelo dolg, trahealno-škržni izrastki so listasti, dobro ožiljeni, prva dva para sta podvojena, ostalih 5 je posamičnih. Končni segmenti zadka so ob robovih trnati, zadnji par je široko trikoten. Na koncu zadka se nahajajo trije nitasti izrastki (cerki), osrednji je peresast v celoti, stranska dva le z notranje strani, na sredini imajo vsi trije temno črto. Noge so svetle.

Znotraj tega rodu so si ličinke različnih vrst izjemno podobne, potrebno je pregledati še mikrostrukture na zadku in čeljustih!

 

Obnašanje in razvoj: letno se pojavlja ena generacija. Odrasli osebki se pojavljajo nekje od maja do avgusta. Živijo nekje 4 do 5 dni, v tem času se le parijo. Ličinke živijo v potokih z bogato vodno vegetacijo, živijo pa tudi v stoječih vodah, kot so jarki in kanali. So dobre plavalke in se hranijo z rastlinskim materialom, občasno uplenijo manjše vodne živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): hrvaška trnorepka* (Siphlonurus croaticus) - jezerska trnorepka* (Siphlonurus lacustris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti