Dolgokaveljčna dolgorožka* (Pogonognathellus longicornis / Tomocerus l.)

  • Domov
  • Dolgokaveljčna dolgorožka*

Družina: dolgorožke* (Tomoceridae)

Red: skakači (Collembola - Entomobrymorpha)

Razred: pražuželke (Entognatha)

Velikost: 5-6 mm (telo brez tipalnic)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, parki, sadovnjaki, vrtovi, predvsem na skorji dreves

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sodijo med večje predstavnike skakačev. Telo je valjasto, podolgovato, segmentirano, srebrno- do temnosivo, pokrito z drobnimi luskicami, ki se luščijo. Glava je okrogla, jasno ločena od oprsja, oči so pikčaste. Tipalnice so nitaste, daljše od telesa (pozor, so lomljive!), sestavljene iz 4. členkov, prvi je najdebelejši, 3. pa je najdaljši in se proti vrhu tanjša, pogosto so spiralasto zvite. Na bazi oprsja je serija črnih, togo štrlečih ščetin. Zadek je na koncu koničast, na vrhu porasel z dolgimi, ukrivljenimi ščetinicami. Noge so dokaj dolge, sivkaste do rjavkaste, empodij (osrednji izrastek na koncu stopalca) ima na koncu dolg filament, zato je vsaj za 1.2-krat daljši od krempeljca.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta živi v trhlem lesu, pod skorjo podrtih dreves in na deblih. Odrasli so aktivni večji del leta, prehranjujejo se z glivami in razpadajočim rastlinskim materialom. V glavnem se izogibajo svetlobe.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenkasta dolgorožka* (Pogonognathellus flavescens) - navadna dolgorožka* (Tomocerus vulgaris) - kratkroga dolgorožka* (Tomocerus minor).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti