Navadna smiljica (Koeleria pyramidata)

  • Domov
  • Navadna smiljica

Družina: trave (Poaceae)

Red: travovci (Poales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 10-50 cm

Razširjenost: zelo redko, lokalno

Življenjski prostor: zelo suhi, zakisani ekstenzivni travniki

Ogroženost vrste: vrsta je v regiji močno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rahlo šopasta trajnica, pogosto s kratkimi, stranskimi jalovimi poganjki. Listi so ploski, ozko črtalasti, večinoma po obeh straneh goli in štrleči, le pri dnu včasih štrlečedlakavi, tudi listi sterilnih poganjkov so ploski. Socvetje je ozko podolgast, sestavljen klas, ki se ob zrelosti piramidasto razpre, dolgo je nekje 4 do 8 cm, pogosto s srebrnakstim ali rdečkastim lesketajom. Klaski so sedeči, tesno drug ob drugem, le spodnji nekoliko odmaknjeni, s plosko stranjo obrnjeni k osi socvetja, ob zrelosti štrleči, 5-8 mm veliki. Ogrinjalni plevi sta skoraj enako dolgi, gredljasti, s širokim, kožnatim robom, koničasti. Krovne pleve so koničaste, ozke, brez rese, gole, bleščeče, s kožnatim robom.

 

Posebnosti: vrsta se pojavlja na zelo suhih zakisanih, ekstenzivnih travnikih, ki jih je na Goričkem že zelo malo. Drugod po Sloveniji je pogostejša, predvsem na suhih traviščih zveze Mesobromium, ki se pojavlja bolj na apnenčastih tleh.

 

Podobne vrste: nežna smiljica (Koeleria macrantha) - bleščeča smiljica (Koeleria lobata) - navadni pasji rep (Cynosurus cristatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti