Rdečenogi (Sturmov) lepenec* (Chrysolina sturmi)

  • Domov
  • Rdečenogi (Sturmov) lepenec*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Chrysomelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: poplavni logi, vlažni travniki, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, črnomodro ali črnovijolično, predvsem oprsje in pokrovke so drobno jamičaste. Glava je usmerjena navzdol, oči so ledvičaste, tipalnice so drobnočlenaste, bazalna členka sta rdečerjava, ostali so temni. Oprsje je široko, pri glavi ožje kot nad pokrovkami, zaobljeno. Pokrovke so ovalne do skoraj okrogle, v spodnjem delu zaokrožene, gladke, bleščeče, dvojno jamičaste (nekoliko bolj grobo od pokrovk). Noge so črnomodre ali črnovijoličaste, le konice goleni in členki stopalc so rdečkasti ali rjavkasti, pri samcih so končni členki stopalc večji kot pri samicah.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, pogosto na bršljanasti grenkuljici (Glechoma hederacea), s katero se hranijo tudi njihove ličinke. Prezimijo odrasli osebki, večinoma pod kamni ali odmrlimi drevesi. Vrsta je nekoliko bolj vezana na vlažne habitate.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečekrili trpotčev lepenec* (Chrysolina haemoptera) - sivkin lepenec* (Chrysolina fuliginosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti