Mlečnokrila pedičevka* (Scopula floslactata)

  • Domov
  • Mlečnokrila pedičevka*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 29-33 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, mejice, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so večinoma kremasto ali snežno bela, posejana z drobnimi črnimi luskicami. Na prednjih krilih so navadno po tri prečne, valovito nazobčane črte (osrednja/diskalna in postdiskalna črta sta nekoliko izrazitejši od bazalne in tvorita navidezen pas, ki se nadaljuje na zadnja krila); postdiskalna črta ima v zgornjem delu nekoliko izrazitejšo trikotno štrlino. Ob robu kril sta prisotni še širši, a manj izraziti, mestoma prekinjeni submarginalni črti (pasova), ki se nadaljujeta še na zadnja krila. V diskalnem delu vsakega krila je tudi drobna, črna pika. Zadnja krila so podobno obarvana kot sprednja, le da nimajo bazalne prečne črte. Notranji rob kril pogosto obroblja črna, črtkana do pikčasta črta, zunanji rob kril je porasel z belkastimi resicami. Telo in tipalnice so kremasto do snežno beli.

 

Obnašanje in razvoj: nočno aktivna vrsta, ki se čez dan zadržuje pod listi ali na deblih dreves. Odrasli so aktivni od maja do junija, pojavljajo se v eni generaciji. Gosenice so sivorjave, po hrbtnem delu pogosto z V-vzorci, po trebušni strani vsaj pri starejših stadijih bolj črnikaste. Hranijo se z listi in poganjki regrata (Taraxacum spp.) in različnih dresnovk (Polygonaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): snežnobela pedičevka* (Scopula subpunctaria) - črnopikasta pedičevka (Scopula nigropunctata) - štiripikasta pedičevka* (Scopula immutata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti