Mišji ječmen (Hordeum murinum)

  • Domov
  • Mišji ječmen

Družina: trave (Poaceae)

Red: travovci (Poales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 10-40 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, med tlakovci, nasipališča, pripotja, robovi njiv

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, pogosto šopasto razrasla enoletnica. Listi so črtalasti, 3 do 5 mm široki, po zgornji strani raztreseno dlakavi, na bazi s srpastima, golima ušescema, ki se delno prekrivata. Listne nožnice so gole, zgornja je zbližana s socvetjem in ga skoraj objema. Listna kožica (ligula) je zaokroženo prisekana, do 0.5 mm velika. Socvetje je zaradi številnih, dolgih res videti šopasto, rumenozeleno (podvrsta murinum) ali sinjezeleno (podvrsta leporinum), 5 do 8 cm veliko, na kolencih lomljivo. Klaski so enocvetni, po 3 skupaj (le osrednji je ploden), skoraj sedeči, stranska klaska sta večinoma manjša od osrednjega (podvrsta murinum) ali pa sta mnogo večja od njega (podvrsta leporinum), zato je socvetje pogosto navidez dvoredno stisnjeno. Pleve z več cm dolgimi (mehkimi) resami, resa krovne pleve osrednjega klaska je tako dolga ali nekoliko daljša od res krovnih plev stranskih klaskov (podvrsta murinum) ali je razločno krajša (podvrsta leporinum).

 

Posebnosti: nekateri podvrsto leporinum (zajčji ječmen) obravnavajo kot vrsto. Verjetno se v regiji pojavljata obe podvrsti, čeprav je zajčji ječmen verjetno precej redkejši in se morda pojavlja prehodno vzdolž železniških tirov. Mišji ječmen ponekod uporabljajo kot krmno rastlino, zajčji ječmen pa se na Kitajskem uporablja v nekaterih jedeh.

 

Podobne vrste: obmorski ječmen (Hordeum marinum) - Gussonejev ječmen (Hordeum geniculatum) - navadni ječmen (Hordeum vulgare).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti