Šipkarica, šipkova šiškarica (Diplolepis rosae)

  • Domov
  • Šipkarica, šipkova šiškarica

Družina: šiškarice (Cynipidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-4 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: grmovna področja, okrasni vrtovi, povsod tam, kjer uspevajo šipki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo drobni, prevladujejo samice, samčki so dokaj redki. Pri samici so glava, tipalnice in oprsje črni, medtem ko je zadek (ta je kratek, napihnjen in od strani nekoliko stisnjen, na koncu trnato koničast ter opremljen z leglico) jantarno rjav ali oranžen, le na konici je temen. Stegenca nog so večinoma temna, ostali členki nog so oranžnorjavi. Krila so prosojna, le z nekaj, krepkimi žilami, na medianem delu so žile nekoliko temneje poprhnjene oz. lisaste. Samčki so večinoma temni, z dvobarvnimi nogami.

 

Šiška: od 2 do 5 cm velika, klobčasto razvejana s stranskimi, kratko trnatimi oz. vejicatimi izrastki, večinoma na vrhu poganjkov različnih vrst šipkov in vrtnic (Rosa spp.). Najprej so zelene do rumenkaste, kasneje pordečijo in porjavijo. Vsaka šiška ima po eno kamrico z belo ličinko, ki se hrani z rastlinskim tkivom. V kamrici prezimi kot ličinka, buba ali kot odrasla žuželka. Najpogostejši parazitoid ličink je metalna osica (Torymus bedeguaris) iz družine metalnih osic (Torymidae).

 

Obnašanje in razvoj: odrasle samice se pojavijo nekje od maja naprej. V poganjke gostiteljske rastline odlagajo že oplojene jajčeca (partenogeneza), spolno razmnoževanje - parjenje s samčki - poteka zelo redko.

 

Podobne vrste: listna vrtnična šiškarica (Diplolepis eglanteriae) - ježasta hrastova šiškarica (Andricus caputmedusae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti