Kroglasta hrastova šiškarica* (Andricus kollari)

  • Domov
  • Kroglasta hrastova šiškarica*

Družina: šiškarice (Cynipidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 1.5-2 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: svetli listnati (hrastovi) gozdovi, posamična drevesa, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: pojavljajo se v dveh generacijah. Telo samic je v celoti večinoma temno- ali rdečerjavo (samčki imajo temnejšo glavo in temen zadek). Oprsje je dvignjeno, od strani rahlo stisnjeno, z grbastim ščitkom (scutellum). Krila so prosojna, z malo žilami, večinoma so le žile na bazalnem delu krepkejše. Zadek je "napihnjen", od strani stisnjen, na sprednjem delu zožen, na zadnjem dekoliko koničast in z leglico, sprednji segmenti so listasti in se prekrivajo kot strešniki.

 

Šiška: šiške nespolne generacije so krogličaste, nekje do 2.5 cm velike, sprva rumenkastozelene in mesnate (notranjost je mehka, spužvasta oz. gobasta), sčasoma porjavijo in otrdijo (avgusta ali zgodaj septembra). Po površini so gladke ali bradavičaste in hrapave, včasih se bližnje šiške med seboj zarastejo. V vsaki šiški se na sredini nahaja po ena, precej trda kamrica z belo ličinko, ki se hrani z rastlinskim tkivom.

 

Obnašanje in razvoj: letno se pojavljata dve generaciji (zimska in poletna). Razvoj obeh generacij poteka na različnih gostiteljskih vrstah hrastov. Poletno generacijo predstavljajo samo samice, ki se pojavijo nekje v septembru in se razmnožujejo partenogenetsko. Neoplojena jajčeca večinoma odlagajo na zimske brste nekaterih vrst hrastov, predvsem cera (Quercus cerris), kar nato povzroči rast drobnih šišk. Te se v celoti razvijejo nekje do marca ali aprila in so kot jajčasti izrastki (podobne bubam in jajčecam mravelj) znotraj hrastovih brstov. Iz njih se izležejo samčki in samičke spolne generacije, ki se parijo nekje maja ali junija. Oplojene samičke te generacije odlagajo jajčeca na brste hrasta doba (Quercus robur), večinoma na mlada ali šibka in obolela drevesa.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krompirjasta hrastova šiškarica (Andricus lignicola) - kroglasta hrastova šiškarica (Andricus quercustozae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti